Att odla regenerativt är att fokusera på jorden och jordens hälsa, det är att återskapa den humusrika jord som förlorats med det jordbruksystem vi under de senaste årtiondena har byggt upp och som baserats på fossilintensiv konstgödsel, kemikalier och monokultur- visserligen med goda avsikter men ändå.
Odling i praktiken
Jag har tidigare skrivit om systemtänkande och naturens komplexa system och om att ha naturen som lärare, om permakulturtanken och etik. Men regenerativt i praktiken, hur gör man då?
Fyra principer för regenerativ odling:
- Stör jorden så lite som möjligt. Jorden är ett komplext system av levande mikroorganismer, svamphyfer, daggmaskar… I praktiken betyder det att bearbeta jorden grunt, 3-4 centimeter och att undvika plöjning. I hemträdgården kanske man kan fundera två gånger innan man startar jordfräsen. Stör inte heller jorden och mikrolivet i jorden med kemikalier.
- Odla mångfald ovan jord och under jord. Att odla mångfald betyder att man odlar många olika växter samtidigt på samma åker, på jordbruksspråk säger man att man odlar fånggrödor eller bottengrödor. När skördegrödan är skördad fortsätter fånggrödan att växa och binda kol, andra fördelar är minskad näringsavrinning till vattendrag. Många olika växter ovan jord betyder många olika rotsystem som stöder mikrolivet i jorden. Att odla en mångsidig fånggröda är väldigt bra för jordhälsan.
- Lämna inte jorden bar. I naturen finns inga områden med varken monokultur eller bar jord. Skydda jorden och mikrolivet med levande växter, skörderester eller annat organiskt material.
- Betande djur är bäst. Betande djur på en vall som innehåller en mångfald av växter är det allra bästa för att återuppbygga jorden. Avföringen från nötdjur innehåller värdefulla bakterier och mikroorgansimer som stöder jordhälsan. På min gård har vi inga betande djur, förutom älg och hjort 🙂 och vi gör försök med att ersätta en del av det som djuren lämnar efter sig med ferment som innehåller olika mjölksyrebakterier. Djur på bete är också det naturligaste sättet för ett djur att leva sitt liv på och man kan välja att köpa kött från gräsbetande djur https://luonnonlaidunlihantuottajat.fi/sv/
Ekologiskt, regenerativt eller både och?
Regenerativt är, i motsats till ekologiskt, inget certifikat och idag finns ingen standard för vad som är regenerativt odlat. Man kan alltså inte köpa mat från regenerativ odling idag och veta exakt vad man får. Ekologiskt är däremot ett certifikat där reglerna är desamma i hela EU. Producenten, odlaren har genom att ingå ett avtal för ekologisk produktion förbundit sig att följa regler för att skydda miljön, bidra till en högre grad av biologisk mångfald, upprätthålla högre standard för djurvälfärd och att bevara markens bördighet på lång sikt.