Tja, som så ofta när det gäller mig och mina projekt kommer stunden då jag frågar mig själv: ”Varför i helsike gör jag det här?” Den här gången kom insikten då jag den varma julidagen 2021 stod och slet i två presenningar nedkletade med äkta koskit och biokol och vattenpumpen passade på att säga upp kontraktet just där och just då. Men det skulle bli provrutor ju, och vad gör man inte för det!
Utmaningen
Att brygga fermentet gick bra, jag lyfte in 1000-liters tanken i växthuset och så skötte den varma sommaren och två akvarievärmare resten, det ska gärna vara 30-32 grader i en till två veckor. Visst var det intressant att öppna locket, dofta och undra vad som händer därinne i min ”jättekombucha” och ett prov till laboratoriet i Lojo visade att fermentet blivit precis så surt som det skulle, pH 3,6.
Dagen med öppet hus gick också bra, vad roligt att träffa andra med liknande intressen! Några av ålänningarna har egna erfarenheter av ferment vilket betydde superintressanta diskussioner. Tack för att ni kom! 🇦🇽
Resultatet då?
För att göra enkel statistik behöver vi gärna två olika jordar och tre upprepningar (ekokonsult Vibhoda Holten). Det blir många provrutor och många presenningar att tvätta😉… Demo-försöken hos oss gjordes inte så, bland annat ville jag först lära mig blanda och brygga ferment och lära mig mera om spridning i praktiken. Ett mera omfattande försöksupplägg får eventuellt komma senare, när jag lärt mig det praktiska som dessutom kan göras på flera olika sätt.
Jag vill därför vara tydlig med att säga att vi nu i år med våra försöksrutor och jordprover inte presenterar den senaste vetenskapliga forskningen om jordhälsa, vilket för övrigt inte är så enkelt att mäta. Det finns väldigt många variabler och väldigt många frågor som jag hoppas kunna återkomma till.
Om det finns många frågetecken kvar kring fermentets betydelse för jorden vi odlar så vet vi däremot mycket om det vi kallar effektiva mikroorganismer, om mjölksyrebakterier, fotosyntesbakterier och om jästsvampar och deras verkningar. Det, om något, sporrar mig att fortsätta, det här är väldigt intressant. Vi kommer att fortsätta sprida ferment på Krämars, fortsätta att studera och fundera och göra olika bedömningar av resultaten.
Så varför gör jag det?
Väl medveten om klimatförändringen, väl medveten om att vi fortfarande förlorar 200kg kol/hektar/år från vår odlingsjord (Luke, mätningar sedan 1970-talet) och det faktum att jag har ett stycke jord att förvalta kan jag liksom inte låta bli att testa på metoder som kan stöda humusbyggande processer i jorden. Jordens hälsa, vår hälsa, vitala ekosystem. Inspiratörerna är många, här är en: https://tradgardenjorden.blogspot.com/2021/09/kvavegodsling-ar-ingen-forutsattning.html
Stort tack till bollplanken och ekorådgivaren Micaela Ström och Vibhoda Holten för er aldrig sinande optimism.