I sommar ska vi ha ett första försök med att tillsätta ferment i stor skala i våra odlingar på jordbruket. Att använda ferment kan vara en del av den humusbyggande odlingsinriktning som heter regenerativ odling där man fokuserar på jordens livskraft och skapande processer, jordens vitala ekosystem.
Vad är ferment?
Man kommer hoppeligen in i rätt tankebanor om jag nämner ord som surkål, kombucha eller bokashi. Det handlar alltså om effektiva mikroorganismer, mjölksyrebakterier som vi vet är hälsosamma för oss människor. Oberoende av om vi talar om människans hälsa eller jordens hälsa så handlar det om balans, små förändringar i den mikrobiella miljön som gör oss eller jorden antingen sjuka, eller friska.
Kor, eller varför inte hjort och älg, som får gå på bete, har samma typ av flora i sitt matsmältningssystem så djur på bete är bra för jorden.
Recept
Jag har gjort kombucha i ett par år nu med en stamkultur jag fått från Estland. Har lyckats hålla liv i den och matar den med svart te och ekologiskt socker med jämna mellanrum, varje månad. För fermentförsöket på Krämars i år har receptet lite andra proportioner:
– 1000 liter vatten
– 30 liter stamkultur, dvs mjölksyrejästa örter och mjölksyrebakterier
– 30 liter rörsockermelass
– 3 kg havssalt
Fermenteringsprocessen ska sedan pågå i en vecka i cirka 30 grader innan det är klart att blandas med vatten och sprutas på jorden.
Projektet
är ett samarbete mellan Krämars gård, Jordfonden https://jordfonden.fi/, EkoNu https://www.ekonu.fi/och NoviaYH https://www.novia.fi/lantbruk2.0/ som står för jordanalyserna. Rådgivaren är Vibhoda Holten https://vitalanalyse.no/author/vibhoda/ från Norge och Martin Beck http://martin-beck.dk/ från Danmark.
Vill du veta mera
eller kanske komma på ett besök, ta kontakt!
Hei,
Mistä tuotteitanne voi ostaa?
Spännande!
Hur har det gått?
Hej, det gick bra att brygga och sprida fermentet. Sen är det ju inte helt lätt att mäta resultatet, det finns kanske för många variabler. Publicerar snart (i morgon?) ett inlägg med mera tankar och information kring försöket.