Den andra etiska grundprincipen i permakultur är omsorg om människan. Hur kan vi bygga samhällen där alla människor har en möjlighet att leva ett bra liv? Hos oss i Norden och globalt?
”If people’s needs are met in compassionate and simple ways, the environment surrounding them will prosper.”
Det finns ingen permakultur som inte inkluderar människan och människans välmående. Det personliga ansvaret är centralt, att acceptera att vi verkligen har ansvar för våra val, ansvar för våra egna liv och vår personliga utveckling.
Kan vi sedan leva tillsammans utan att producera eller konsumera materiella saker? Hur svårt är inte det i våra västerländska samhällen där vi inte bara konsumerar utan hela tiden överkonsumerar; mat, kläder, inredning, resor, upplevelser, ja allt.
Vad är sant, vad är viktigt, vad är det vi behöver, egentligen? Intressanta frågor att reflektera kring.
Här är en länk till omställningsnätverket i Sverige (finns också i Österbotten) https://omstallning.net/ som ett exempel på människor som väljer annorlunda, som väljer att ta personligt ansvar för sitt eget samhälle, varandra och naturen.
Omsorg om människor betyder också att tänka efter varje gång man köper någonting; under vilka förhållanden är just denhär saken producerad? Har de människor som tillverkat eller odlat det du äter eller använder fått en skälig lön? Är det rimligt att tro att de personerna har tillgång till rent vatten och frisk luft? Om inte, köp inte.
Holma folkhögskola är en annan guldgruva då det gäller odling, hållbarhet och permakultur. Bakom länken finns några korta trevliga filmer om vad de sysslar med på Holma.
https://www.holmafolkhogskola.se/blogg/
Finns oxo omställningsnätverk i Pargas. Tack för din blogg, den behövs !
Tack! Trevligt att höra om Pargas, i Lovisa finns Townfarm, ett annat exempel på en intressant gemenskap, de finns på Facebook.