Det blir lätt lite luddigt när man ska försöka beskriva vad regenerativ odling är. Därför ska jag skriva om tre principer, hur man gör i praktiken, men först lite om det där luddiga, kan inte låta bli… Regenerativ odling? Ja, det är ett förhållningssätt till jorden som påverkar varenda åtgärd jag väljer att göra eller inte göra, plöja jorden eller inte plöja jorden till exempel. Ja, det är ett holistiskt synsätt, en tanke om att allt hänger ihop, jordens tillstånd och förmåga att producera hälsosamma livsmedel och människans hälsa. Ja, det handlar om att sätta fokus på jorden, det är en levande frisk jord utan konstgjorda, industriella tillsatser som ska ge oss skörd. Djurens välfärd hör naturligtvis också hit.
Naturen är en helhet. Naturen är en helhet att förundras över, att beundra, observera och lära av. Men i praktiken då, hur gör man, hur tänker man om man vill odla med naturen som lärare?
Principer i ekologisk regenerativ odling
Oberoende av om du odlar ett större jordbruk eller en låda på din balkong kan du tänka och odla i en regenerativ riktning. Då kan du tänka såhär:
• Maximera mångfalden. Odla många växter samtidigt, gärna minst sex sorter på samma skifte. Mångfald är bra för mikrolivet i jorden. Tänk särskilt på att odla växter med olika rotsystem. För mångfalden räcker det med några frön av en sort per kvadratmeter. Vi sår in en fånggröda som består av många olika frön under varje odlingsväxt.
• Maximera mångfalden över tid. Se till att ha levande rötter i jorden så lång tid som möjligt under året. Lämna inte jorden bar annat än för att byta odlingsväxt. Ett bra tips för trädgårdslandet- släng ut lite råg på hösten efter skörd, helst också lite andra frön.
• Minimera bearbetning. Tänk på att störa jorden och jordstrukturen så lite som möjligt.
Min familj odlar 90 hektar och vi firar i år 10 år av ekologisk odling. För andra året har vi gått ”all in” för de regenerativa metoder vi lärt oss av bland andra Martin Beck, Christine Jones, John Kempf, Elaine Ingham och många skickliga kolleger runtom i Norden, https://www.bsag.fi/fi/carbon-action/ inte att förglömma.
Hej Nina, tack för senast. Tack att vi, Sanna Mansikkamäki och jag Anna Paljakka fick komma och uppleva Krämars.
Och förse oss med släpärter, honung och insekthotell.
Önskar en fin sommar med regenerativa metoder som svävade i luften.
H. /AnnaP
Trevligt att träffas, skön sommar.