Regenerera betyder återskapa, förnya. Att odla regenerativt betyder att odla med jordhälsa i fokus. Det handlar om att återskapa de resurser man använder, förbättra jorden helt enkelt, bygga humus och en artrik naturlig mikrobiologi i jorden. Men regenerativ odling är mera än så; det är den stora bilden, en holistisk hållning och ja, det är precis här jag helt kan snöa in på de komplexa system som är naturen. Ett levande fungerande helt system.
Mönster av naturen
Gärna säger jag att ekologisk regenerativ odling är en riktning, en riktning mot bättre jordhälsa och allt det goda som kommer på köpet; biodiversitet, rent vatten, välfärd. Kanske jag vill uttrycka mig så för att gömma allt det jag ännu inte klarar av, jag försöker men är inte där ännu. Det finns i alla fall åtgärder jag gör på min väg mot ett regenerativt jordbruk. Det handlar om att aldrig lämna jorden bar för mer än ett par veckor, att alltid odla en mångfald av växter, fånggrödor och underkultur, att störa jorden så lite som möjligt, att alltid stöda biologin i jorden. Jag återkommer gärna till de här åtgärderna och till biokolen, som jag ska pröva på i år.
Hej Nina, detta ämne är nytt för mej. Jag läser ”att aldrig lämna jorden bar för mer än ett par veckor” och undrar – när är jorden bar och vad gör man så att den inte är bar längre?
Hej Thomas, jorden är bar när där inte växer något, så enkelt är det. Att plöja (vända) jorden på hösten och lämna den plöjd över vintern är inte optimalt då man fokuserar på jordhälsa OCH kolbindning. I en trädgård kan man välja att vända jorden först på våren, just innan man sår och planterar något på nytt eller så kan man så in olika frön på hösten. På så sätt kan fotosyntesen pågå så länge som möjligt. Man kan komma till mig på kurs😊, tex 5.6 (Hfors Arbis workshop på min gård i Ingå) eller på hösten, min egen permakulturkurs.